05 mei

Koken met seitan

Koken met seitan

Ik schreef al eerder een blog over seitan en daarin vertelde ik dat het een koolhydraatarme en eiwitrijke vleesvervanger is. Het wordt gemaakt door tarwemeel met water te mengen tot een deeg. Het zetmeel wordt met water uit het deeg gespoeld, waardoor het tarwe-eiwit overblijft. In deze blog ga ik meer in op hoe je kunt koken met seitan.

Eigenschappen van seitan

Seitan heeft een stevige textuur en lijkt daardoor op vlees. Ook is het makkelijk te bereiden, omdat het niet snel uit elkaar valt. Seitan heeft tevens een neutrale smaak, zodat je het op elke gewenste manier kunt marineren.

Producten met seitan

Er zijn veel verschillende soorten seitan. Zo vind je in het assortiment van Your Foodprint te volgende producten:

Seitan_suprêmeSeitan suprême. Dit zijn blokjes die je meteen kunt gebruiken in een gerecht. Ze zijn neutraal van smaak, waardoor je ze zelf op smaak kunt brengen. De blokjes kun je op veel manieren eten. Je kunt ze bijvoorbeeld meekoken met soep en stoofschotels. Maar je kunt de blokjes ook roerbakken, door de pasta of in een wrap doen.


Seitan ìn marinadeSeitan in marinade. Dit zijn stukjes seitan die al gemarineerd zijn. Je hoeft ze dus niet zelf te marineren, maar dat kan wel als je ze nog mee smaak wilt geven. Je kunt zelfs de bouillon uit het potje door het gerecht doen voor nóg meer smaken. Je kunt de stukjes ook opwarmen door ze te koken in de bouillon.


Seitan gehakt. Dit is gehakte seitan, wat je kunt gebruiken in gerechten zoals pastagerechten, hartige taarten en op pizza’s. Maar ook in wraps of voor het vullen van (blader)deeg voor een hartig seitanbroodje. Het smaakt neutraal waardoor je het naar wens op smaak kunt brengen.


Seitan fixSeitan_fix. Met dit meel, in feite tarwegluten, kun je heel eenvoudig zelf je eigen seitan maken. Meng het tarweglutenpoeder met water, even kneden en koken in bouillon. Vervolgens kun je het in plakken of stukken snijden, marineren en op elke gewenste manier verder bereiden.


SeitanpatéSeitanpaté. Dit is een smeerbare spread die heerlijk is op brood, cracker, rijstwafel of op een toastje. Heerlijk bij het ontbijt, de lunch of bij de borrel. Je kunt seitanpaté zelfs gebruiken in andere gerechten, zoals quiches en pasta’s.

 

Maar ook diverse andere veganistische producten, zoals vleesvervangers en broodbeleg zijn gemaakt op basis van seitan, waardoor ze een stevige textuur hebben.
Vegan_salami

Koken met seitan

Seitan is heel eenvoudig te bereiden omdat het geen rauw product is. In principe hoef je het alleen maar op te warmen of aan te bakken. Je kunt seitan ook, door de stevige textuur, uitstekend grillen of op de barbecue leggen. Heb je nog recepten met rundvlees of kip? Aangezien seitan zo veelzijdig is, kun je deze vleessoorten prima vervangen door seitan. De sauzen of marinades in deze recepten zijn met seitan vaak net zo lekker.

Pita met sesamseitan en rodekoolsalade

Tip: marineer seitan

Mocht je de smaak van seitan saai of niet lekker vinden, dan kun je het meekoken in je gerecht. Voeg seitan bijvoorbeeld toe aan een stoofpotje of pastasaus, zodat het de smaken op kan nemen. Ook kun je seitan zelf marineren. Dit kan prima voor een aantal uren of zelfs een hele nacht. Maar mocht je wat minder tijd hebben, dan kun je seitan ook in 15 minuten marineren. Ingrediënten die altijd goed werken en lekker zijn voor een marinade zijn knoflook, verse gember, rode peper, soja, ketjap mosterd, sambal, chilisaus, groentebouillon, tomatenpuree, etc. Je kunt seitan ook kruiden met bijvoorbeeld oregano, kerriepoeder, cajun- of shoarmakruiden.

Seitan is dus een veelzijdige vleesvervanger, waar je eindeloos mee kunt variëren. Bekijk bijvoorbeeld eens mijn recepten met seitan. Hoe kook jij met seitan? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *